Tennistips

Speel een moeilijke bal vanuit de hoek zo vaak mogelijk cross (diagonaal).

Op deze manier staat u het kortste bij het middelpunt van de twee uiterste ballen die de tegenstander kan slaan.
Bekijk de tekening; "1" is de bal vanuit de hoek, "2" zijn de twee uiterste ballen van de tegenstander, "3" is het middelpunt waar je het veld het beste dekt. Je ziet dat je bij de crossbal, sneller bij het middelpunt bent.
Andere voordelen van de crossbal vanuit de hoek: cross slaan is makkelijker dan long-line, het net is lager in het midden, de balbaan is langer (je kunt meer risico nemen), de bal stuit naar buiten (tegenstander moet meer lopen), je hoeft dus minder te lopen om te herstellen. Iemand die cross verdedigt, hoeft minder te lopen dan iemand die dit long-line doet. Probeer het maar eens uit met je partner. Een van de twee speelt alles cross en de ander speelt long-line, degene die long-line speelt zal flink moeten rennen!! 

1kopie2kopie

 

 

 

 

 

 

 

 


Speel altijd met marge over het net.

Veel mensen denken dat een bal strak en enkele centimeters over het net moet. Het tegendeel is echter waar. Speel een groundstroke (bal van achteruit) altijd met marge over het net, ongeveer een racketlengte tot een meter. Hierdoor speel je safe over het net, want een bal in het net is taboe in het tennis. En krijgt de bal vanzelf diepte en dit is weer essentieel in het tennisspel, proberen de bal zo diep mogelijk te houden (achterin het veld). Probeer het maar eens uit, door alle ballen over de servicelijn te slaan en zo probeer je de bal steeds dieper te slaan. En denk eraan; hoogte is diepte. 

Wanneer en hoe laat ik mijn racket bespannen?

Veel mensen vragen mij of hun bespanning nog wel goed is. Meestal vraag ik dan weer hoelang ze al met die bespanning spelen. Een bespanning zorgt voor comfort en voor een beter spelniveau, als u tenminste de juiste bespanning heeft. Wanneer weet u nu of u uw racket moet laten bespannen. Als vuistregel stelt men; het aantal keer dat u per week tennist, zovaak moet u per seizoen (winter of zomer) uw racket laten bespannen. Dan kunt u kiezen uit een harde bespanning (voor meer controle) of een iets zachtere bespanning (meer power en comfort). Bent u een aanvallende speler dan zult u een hardere bespanning hebben dan iemand die verdedigend speelt vanaf de achterlijn. Tevens kunt u kiezen uit een soepele of stugge bespanning. Heeft u armproblemen of wilt u comfort, dan kiest u voor een soepele bespanning. Bent u een 'hardhitter' dan kiest u voor de meer stuggere bespanning.
Vraag degene die uw racket bespant of uw trainer naar de beste bespanning voor uw spel. 

Hoe speel ik het beste dubbel.

Veel mensen vragen mij vaak, wat de beste tactiek is in een dubbel. Velen denken dat je de bal zover mogelijk naar buiten moet spelen en maar met één speler aan het net moet staan. Het tegendeel is echter waar.
Probeer in een dubbelspel vanaf de achterlijn zoveel mogelijk naar het midden toe te slaan (hou de bal in het enkelspelveld) en probeer, waar mogelijk, met zijn tweeën het net op te zoeken.
Kijk naar de tekening. Wanneer je vanaf de achterlijn de zoveel mogelijk de bal naar het midden terugspeelt (1), voorkom je dat de tegenstander hoeken kan maken en bedreigend kan worden voor jou (2, bal gaat niet scherp naar buiten) en je netspeler (3, deze bal heeft de netspeler). Let er wel op dat de andere netspeler er niet aankomt. Als je met zijn tweeën naar het net komt, zet je jou tegenstander onder druk en je kunt aan het net veel makkelijker scoren dan van achteruit. Wees nu niet meteen bang voor een lob, want daar kun je rekening mee houden.
Nog enkele tips;

  1. Kijk niet om als je bij het net staat. Is de bal voor je dan kijk je naar de bal en is de bal achter je dan hou je de andere netspeler in gaten.
  2. Kun je aan het net een bal afmaken, speel deze dan naar de voeten van de netspeler, kun je de bal alleen maar terugspelen, speel deze dan zo diep mogelijk terug naar achter.
  3. Probeer niet teveel te scoren door de bal steeds long-line langs de netspeler te slaan, dit is moeilijk en niet altijd de beste oplossing.
  4. Zet de sterkste speler "op links", vanaf links heb je meer gamepunten (40-0,40-30, voordeel, vanaf rechts alleen 40-15) en dus een goede speler nodig om deze punten te maken of te verdedigen.

Tennis1

Hoe dwing ik mijn tegenstander mijn spelletje te spelen.

Een aanvallende speler vanaf de achterlijn (type Agassi). Laat je tegenstander bewegen. Stel hem op de proef door hem van links en naar rechts en van achteren naar voren te laten rennen. Op gravel kun je bijv. je tegenstander naar het net lokken met een dropshot en hem vervolgens kansloos laten met een lob. Tijdens de rally speel je afwisselend langs de lijn en cross. Probeer vaste patronen te vermijden.
Een solide speler vanaf de achterlijn (type Corretja).
Probeer binnen drie slagenwisselingen iets agressiefs te doen, door naar het net te komen of in een zodanige positie te staan dat je voor de winner kunt gaan. Speel serve-en-volley, ga na je return naar het net of sla een diepe return. Sta klaar voor de beslissende klap.
Een speler, die vanuit alle hoeken van de baan kan scoren (zoals Kafelnikov)
Elke bal op een verschillende manier spelen. Varieer je snelheid, richting en spin, zodat de bal beurtelings (heel) hoog en laag aankomt met af en toe een vlakke bal er tussendoor.
De agressieve aanvaller (type Rafter).
Loop op na je service en je meeste returns. Laat hem maar proberen jou te passeren in plaats van andersom. Beter de druk op hem dan op jouw. Of, en dit kan meestal op langzame banen, probeer hem achterin te houden met diepe returns en een aanvallende lob.
De 'prikker' van de club.
Sla de bal hoog en diep door het midden en loop regelmatig op. Hierdoor kan hij geen hoeken maken en heb jij tijd om je voor te bereiden op een (meestal) lob of passeerbal. Het beste kun je geduldig blijven en ondertussen een opening creëren om aan te vallen. Omdat hij/zij meestal in het midden staat, heb je aan beide zijden voldoende ruimte om te benutten.
De speler met een uitgesproken zwak punt, bijv. zijn backhand.
Maak volledig gebruik van zijn zwakte. Sla de bal doorlopend diep naar die kant en dwing hem vanaf een lastige plek zijn slechtste slag te slaan. Voor jouw tegenstander is het fijn om een snel punt te spelen, want dan bestaat er de minste kans dat hij moet betalen voor zijn zwakheid. Als hij het punt kan rekken, is de kans dus groter dat je opponent zich gaat opwinden. 

Enkele tactische tips voor in de wedstrijd.

Hier volgen een aantal tactische tips, die je kunt gebruiken in een wedstrijd.
Tien tactische basisprincipes voor het enkelspel;
1. Bouw het spel op,
2. Beperk de keuzes van je tegenstander,
3. Probeer je tegenstander enigzins onder druk te houden,
4. Sla een te scoren bal met overtuiging,
5. Herstel of verbeter steeds je positie,
6. Speel op het zwakke punt van je tegenstander,
7. Laat je tegenstander lopen,
8. Pak het initiatief met je service,
9. Speel percentage-tennis,
10. Streef naar vier kwaliteitselementen bij elke slag; - richting, - diepte, - vaart of tempo en - rotatie/effect.
Nog enkele tips;
1. Ga uit van je eigen spel,
2. Speelt altijd bewust met een plan,
3. Realiseer je goed hoe en waarom je punten wint en verliest,
4. Blijf ook bij voorsprong tactisch en gedisciplineerd spelen,
5. Wanneer verander je van tactiek.
Maar... let wel op de volgende punten; Tactiek is leuk, maar je moet jou gekozen tactiek wel technisch kunnen uitvoeren.
Tactiek begint wanneer twee spelers om punten gaan spelen. En tactiek kan alleen maar worden gespeeld wanneer er rally's worden gespeeld, dus hou de bal eerst in het spel. Op deze manier kom je snel achter de zwakke en sterke punten van je tegenstander.
Je hoeft niet ieder punt te scoren, maar degene die de meeste punten wint wordt de winnaar. Dus degene die de minste fouten maakt, wint de wedstrijd!

Welke greep kiest u.

Je kunt je racket op verschillende manieren vasthouden. Op de afbeelding hieronder zie je welke grepen er allemaal zijn.
Op de afbeelding zie je een racket van onderaf getekend. Het racketblad staat rechtop. Plaats de onderkant van de 'V' van duim en wijsvinger op de aangegeven plaats.
1. = Eastern-Forehand-greep, deze leer je als je begint met tennis. Geschikt voor topspin en snelle banen.
2. = Eastern-Backhand-greep, hetzelfde als de eastern-forehand-greep.
3. = Western-Forehand-greep, extreme greep. Geschikt om veel topspin te slaan en langzame banen.
4. = Western-Backhand-greep, hetzelfde als de western-forehand-greep.
5. = Continental-greep, deze greep gebruikte men voordat men topspin sloeg. Is geschikt om vlak en met slice te slaan.
Met de eastern-greep zijn lage ballen 'gemakkelijker' terug te slaan dan hoge topspin ballen. Bij de western-greep is het weer 'makkelijker' om hoge ballen terug te slaan en moeilijker om lage (slice) ballen te retourneren. 

Tennis2

Oefenen tegen mindere spelers.

Leg uzelf de volgende beperkingen en verplichtingen op bij het oefenen tegen minder sterke tegenstanders. 

Beperkingen
- gebruik alleen tweede services (wel twee pogingen),
- speel geen drop-shots,
- sla geen scorende ballen, maar wacht op de fout,
- speel geen lobs,
- speel alleen scorende ballen met uw backhand,
- speel geen slice-backhands,
- speel alleen op het sterke punt van de tegenstander.

Verplichtingen
- eindig het punt binnen drie slagen (van uzelf),
- probeer na uw backhand telkens met uw forehand een winner te slaan,
- blijf op of voor de achterlijn, niet erachter,
- neem iedere bal in de opsprong,
- loop na iedere service op naar het net. 

Hoe 'heet' een tennisveld?

Op de afbeelding staat een tennisveld met de bijbehorende afmetingen en benamingen.

6kopie

Welke soorten spin (rotatie) zijn er.

Er zijn verschillende soorten van rotatie, die een speler kan meegeven aan de bal. Rotatie noemt men meestal 'spin'. Er zijn drie soorten spin nl. topspin, backspin en sidespin.
Topspin is het geven van voorwaartse rotatie aan de bal. De bal gaat hierdoor hoog over het net, maar daalt toch weer op tijd door de rotatie. Topspin zorgt ervoor dat de bal een voorwaartse 'kick' krijgt na de stuit. Door het slaan met topspin zorg je ervoor dat je hard en hoog over het net kunt slaan, terwijl de bal toch weer op tijd daalt door de gegeven rotatie.
Topspin ontstaat wanneer men met het racket achter langs de bal omhoog slaat en het racketblad sluit na het raken van de bal. Begin met het racket lager dan de balbaan en zwaai van onder naar boven over de bal heen.
Backspin zorgt ervoor dat de een achterwaartse rotatie krijgt. Hierdoor wordt de snelheid van de bal vertraagd na de stuit van de bal. bij backspin, ook wel slice genoemd, zweeft de bal laag over het net. Backspin wordt geproduceerd door met het racket van hoog naar laag achter langs de bal te slaan, met het racketblad open. De doorzwaai gaat achter de bal aan en niet meteen naar onder, want hierdoor krijg je een 'kapbal'.
Sidespin is een zijwaartse rotatie naar links of rechts. Hierdoor krijgt de bal een zijwaartse curve. Sidespin wordt vaak gecombineerd met topspin of backspin. Bij sidespin krijgt de bal een verticale slice, meestal gebruikt bij de service of als passeerbal.

7kopie

Op de afbeelding zie je de verschillende soorten spin, met hun balbaan t.o.v. een vlakke slag.

Hoe kies ik een racket.

Hoe kies je nu een racket, dat het beste past bij uw speltype en niveau. Hieronder volgen een aantal factoren, die u bij uw keuze kunnen helpen. Maar het beste kunt u naar een gespecialiseerde sportshop gaan, met uw huidige racket. Zo kan de verkoper u een , als u dat wilt, racket met dezelfde speeleigenschappen aanraden. En u kunt eventueel aangeven dat u een zwaarder, lichter, soepeler of zwaarder racket wilt als het huidige. Tevens kan de verkoper u adviseren naar aanleiding van uw speltype, sekse, niveau en lichaamsbouw.

Nu een aantal materiaal-technische tips;
1. Een zwaarder racket zorgt voor meer power in de slag,
2. Een zwaarder racket heeft minder trillingen,
3. Een zwaarder racket heeft een grotere 'sweetspot' (ideale plaats om de bal op het racket te raken),
4. Een stugger racket zorgt voor meer power,
5. Een stugger racket heeft ook een grotere sweetspot,
6. Een stugger racket zorgt voor meer schokopvang van het racket naar de arm dan een soepeler racket,
7. Een stugger racket zorgt dat er weinig verschil zit in het raken van de bal op verschillende plaatsen in het racketblad,
8. Een groter racketblad zorgt voor meer power,
9. Een groter racketblad is beter bestand tegen draaiingen,
10. Een groter racketblad heeft ook een grotere sweetspot.

Een stug frame zorgt voor meer power, maar een slecht bespannen stug frame zal minder power veroorzaken dan een soepeler frame, dat goed is bespannen. Ook een zwaarder frame zorgt voor meer power, maar is weer minder makkelijk handelbaar.
Allemaal factoren die meespelen bij de racketkeuze, dus laat u goed adviseren! 

Wat doe je tegen een tennisarm.

Om een pijnlijke schouder, elleboog of pols te voorkomen of verminderen. Kunt u als speler de volgende veranderingen aanbrengen aan uw racket, zodat dit beter schokken opvangt;

Bespan uw racket iets zachter, een zachtere bespanning vangt de schokken van de bal beter op. En bij een zachtere bespanning hoeft u zelf niet meer zo hard te slaan om toch de bal genoeg vaart of diepte te geven.

Probeer een bespanning met een dikkere snaar.

U kunt het racket iets zwaarder maken met stukjes lood (speciaal verkrijgbaar in de sportshop) om het racketgewicht te verhogen. Een zwaarder racket reduceert het aantal schokken dat wordt doorgegeven naar de arm en hand.

Controleer, eventueel met uw trainer of bij de sportshop, of uw grip-dikte de juiste is voor uw hand. Wellicht moet uw de dikte van uw racketgreep vergroten of verkleinen. De juiste gripmaat is een belangrijke factor bij een tennisarm.

Dempertjes (die rubberen dingetjes die je tussen de snaren klemt) zorgen meestal niet voor minder schokken voor uw arm, pols of schouder. Ze zorgen er alleen voor dat uw racket anders klinkt en voelt tijdens het tennissen.

Dan nog een laatste tip voor u, voor het beeldscherm. Wanneer u regelmatig werkt met een computer, gebruik dan de niet tennissende hand voor het gebruik van de muis (een rechtshandige speler zal dan de muis met zijn linkerhand bedienen).

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 40 248 0882

Tennis en Padel TPV Bokt

Anconalaan 1
5633 BJ Eindhoven

KVK-nummer

40238371